Heidenreich leverer utstyr til 33 kilometer ny vannledning fa Gjesdal til Stavanger

Verdens fineste maskineri, menneskekroppen, går best på vann. IVARs nye hovedvannledning fra Langvatn vannbehandlingsanlegg i Gjesdal kommune til Tjensvollbassenget i Stavanger vil sikre vannforsyningen t il Nord-Jæren. Vannledningen vil være 7 km lang og koste 102 millioner, og Heidenreich leverer utstyr til prosjektet.
Den nye vannledningen er totalt 33 kilometer lang, og har en kostnadsramme på 1,35 milliarder. Prosjektet i sin helhet heter Ny Hovedvannledning Vest, og går gjennom seks kommuner – Gjesdal, Time, Klepp, Sola, Sandnes og Stavanger.
Hele prosjektet er delt opp i 13 ulike entrepriser, og er per dags dato delt inn i to rørleggingsentrepriser. Første etappe med rørlegging går til Risa og andreetappen går til Stangeland Maskin. Stangelands etappe går mellom Fjermestad og Engjelsvåg, gjennom Time og Klepp kommune. Deler av traseen legges via Frøylandsvatnet og vil krysse jernbanen.
Første spadetak for prosjektet 7. juni - 2021
Vi har bygd opp kontraktene slik at det skal være attraktivt for lokale aktører å være med i prosjektet. Risa og Stangeland er to lokale og sterke entreprenører, og vi er glade for å ha de med på laget. Vi som byggherre har ambisiøse mål, særlig rettet mot bærekraft og miljø. Det er vårt samfunnsansvar p løfte regionen mot det grønne skiftet. Anlegget er fossilfritt, og målt i CO2, og er det største fossilfrie anlegget i regionen. Estimert besparelse på hele prosjektet er 10 000 tonn CO2. Sier administrerende direktør i IVAR Ingrid Nordbø.
Til venstre Bjørn Risa, Ingrid Nordbø og Tommy Stangeland.
Stangeland sin kontrakt er på 102 millioner kroner, og arbeidet er planlagt å vare til årsskiftet 22-23.
Sigbjørn Tveiten er prosjektleder, og sier følgende om arbeidet med prosjektet.
- Rørtraseen mellom styringsbassenget på Fjermestad til ventilkammeret på Engjelsvåg er ca 7 kilomenter lang, og består av rør type DN 1400 GRP (fiber) og DN 1400 PE (plast).
Ironisk nok er vann den største utfordringen underveis i dette prosjektet
- Det har vært mye nedbør i oppstartet av arbeidet. Det har utfordret både mannskap og maskiner.
Videre forteller Henrik Tunheim at rørlegging krever dyktige fagfolk satt sammen i gode team. Henrik Tunheim jobber som driftsleder.
Tunheim og Tveiten er på befaring på anlegget. Det er tre team på jobb nå, i tillegg til dumper- og hjullastersjåfører. Begge må følge godt med på hvor de går for å ikke skli eller bli sittende fast i gjørma.
Henrik Tunheim (t.v) og Sigbjørn Tveiten (t.h)
- Det er store nedslagsfelt med tette, siltholdige masser som er ømfintlige for vann som skaper utfordringene, sier Sigbjørn.
Det skal ikke mer til enn et par timer med opphold så blir arbeidsforholdene bedre. Både Tveiten og Tunheim gleder seg til det blir mer frost i bakken. Det må hele tiden fylles på med masse for å holde de gjørmete veiene kjørbare.
Samme dag som Sigbjørn er på anleggsbesøk, er det også to byggherrerepresentanter til stede, assisterende byggeleder Fahad Ibrahim og driftsteknikker Asle Sikveland. Ibrahim sitter tett på prosjektet, og synes det er viktig at Asle, som skal ha ansvaret for å drifte ledningen, når den er ferdig, også følger byggeprosessen. Fahad sier det gir bedre forståelse for driftsfasen om Asle følger byggeprosessen.
De tre forskjellige teamene som jobber utfyller hverandre.
Fahad Ibrahim (t.v) og Asle Sikveland (t.h)
- Det er tre forskjellige lag som driver grøfta fremover. Frontlaget skoger, flytter på steingarder, legger matjorda. Rett og slett gjør klar for leggelaget, sier Fahad.
Leggelaget har ansvar for å legge det 1400 mm store glassfiberrøret sammen med en lyttekabel og to trekkrør som skal være disponible for Lyse. Rørene legges på singel, så pakkes det masse rundt slik at det holder posisjonen og ikke blir utsatt for skade.
Etter at rørene er lagt ned, kommer ryddelaget og legger igjen grøfta. De rydder også vegetasjonen, drar inn matjord og dyrker opp anleggsbeltet igjen.
Henrik forteller at de har fått kjørt seg i prosessen. Videre forteller han at det har vært slitsomt å jobbe under slike våte og gjørmete forhold. Vannet må ledes bort fra grøfta. Det er viktig at dette også blir gjort på riktig måte slik at det ikke gir merarbeid og trøbbel senere i prosessen.
I starten av november var teamet i nærheten av det, som for lokalkjente er Fjermestadbakken, ikke langt fra Gamle Kverneland fabrikk. De beveger seg mot styringsbassenget og slutten av første etappe på Fjermestad. Så langt har de lagt 620 meter rør av totalt 7 kilometer.
- Neste uke er det meldt godt vær. Da er det bare å mate på med «50-tonneren», sier Henrik.
Saken ble først publisert i Stangeland Magasinet nr. 125.